Jednym ze sposobów na przedłużenie trwałości warzyw i owoców jest konserwowanie.
Rodzaje konserwacji żywności
Przedłużanie trwałości produktów spożywczych ma na celu całoroczny dostęp do wielu warzyw lub owoców, które występują w Polsce sezonowo.
Do najpopularniejszych metod konserwowania żywności zaliczamy:
– obróbkę cieplną,
– suszenie,
– chłodzenie oraz mrożenie,
– liofilizację.
Wady i zalety sposobów konserwacji warzyw i owoców
Suszenie, chłodzenie lub mrożenie oraz liofilizacja są sprawdzonymi i najlepszymi sposobami przedłużania przydatności do spożycia warzyw i owoców i nie powodują strat witamin, co ważne jest przy spożywaniu tego rodzaju żywności w okresie zimowym.
Obróbka cieplna, czyli smażenie, gotowanie i pieczenie jest bardzo dobrą metodą na pozbycie się bakterii chorobotwórczych oraz innych mikroorganizmów, lecz proces ten powoduje, że większość witamin ulega degradacji.
Jak przechowywać konserwowaną żywność?
Zakonserwowaną żywność umieszcza się w szczelnych pojemnikach, by nie była narażona na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych — można ją przechowywać w szklanych opakowaniach, plastikowych — przeznaczonych do kontaktu z żywnością, foliowych torebkach oraz w metalowych puszkach.
Groźny dla zdrowia Bisfenol A
Najwięcej kontrowersji budzą puszki. Jeszcze nie tak dawno, a i obecnie trafiają się takie egzemplarze, puszki od wewnątrz pokrywane były bisfenolem A, którego zadaniem jest ochrona żywności przed wchodzeniem w reakcję chemiczną z metalem, lecz z drugiej strony — bisfenol A jest szkodliwy dla zdrowia. Po otwarciu puszki, pod wpływem powietrza, bisfenol A zaczyna wydzielać toksyczne związki które przenikają do umieszczonych w niej produktów. By zapobiec tego rodzaju sytuacji, zawartość puszki, zaraz po jej otwarciu należy przełożyć do innego, najlepiej szklanego naczynia.
Mimo tej istotnej wady szczelnie zamknięta puszka to dobry i wygodny pojemnik na żywność. W jej wnętrzu umieszcza się bowiem żywność już gotową do spożycia, więc przyrządzenie posiłku z warzyw lub mięsa zakonserwowanego w puszce jest szybkie i łatwe. Oczywiście warzywa i owoce z puszki nie mają zbyt dużej wartości odżywczej, większość witamin podczas procesu obróbki cieplnej ulega zniszczeniu, ale walory smakowe i kolor, pozostają niezmienione, a czasami nawet zyskują na atrakcyjności.
Stosując w kuchni konserwy i pamiętając o środkach ostrożności, możemy śmiało cieszyć się smakiem zamkniętych w puszkach owoców i warzyw cały rok.