Jakie produkty roślinne są bogate w białko?

Ziarna

Ziarna są znane głównie z wysokiej zawartości węglowodanów. Niemniej jednak, nierafinowane ziarna dostarczają także wysokiej jakości białka. Jedna szklanka gotowanej komosy ryżowej dostarcza 9 g białka, a szklanka gotowanego brązowego ryżu dostarcza 5 g. Chleb przygotowany z nierafinowanych ziaren takich jak mąka pszeniczna z pełnego ziarna jest także źródłem białka, a dwie kromki dostarczają do 5 g białka.

Nasiona

Nasiona są wysokiej jakości źródłem białka, które powinno znaleźć się w zdrowej diecie. Nasiona słonecznika dostarczają 6 g makro-elementu w porcji 1/4 szklanki. Połącz nasiona z orzechami i suszonymi owocami w mieszance na przekąskę, lub posyp nimi sałatkę aby zwiększyć spożycie białka według zapotrzebowania.

Orzechy

Orzechy są źródłem białka i zdrowych tłuszczów w diecie. Migdały i nerkowce dostarczają niezwierzęce źródło białka z około odpowiednio 8 g i 5 g na porcję 1/4 szklanki. Używaj nasion jako przekąski, posypuj nimi sałatki, lub zapiecz je w chlebie lub muffinach, aby zwiększyć spożycie białka.

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe takie jak fasola, groch i soczewica to doskonałe źródło białka, błonnika i licznych witamin oraz minerałów. Soja to rodzaj rośliny strączkowej, która stanowi znakomitą alternatywę dla białka zwierzęcego. Bardzo często spożywa się ją w formie tofu, nasion sojowych, mąki sojowej, mleka sojowego lub teksturowanej proteiny roślinnej. Czterofuntowa porcja zwartego tofu zawiera około 11 g białka, a szklanka nasion sojowych ma aż 29 g białka. Jedna szklanka gotowanej soczewicy dostarcza 19 g białka, natomiast szklanka gotowanej czarnej fasoli zawiera 15 g białka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Suche, spierzchnięte usta w ciąży

Następny artykuł

Krótkowzroczność a siłownia

Przeczytaj też