BadzZdrowy.pl – żyj zdrowo

BadzZdrowy to Twoje źródło informacji o odżywianiu i zdrowym funkcjonowaniu organizmu.

Jaki blender do orzechów, twardych warzyw i lodu?

Blender to niezwykle pomocne urządzenie w każdej kuchni i z całą pewnością warto zainwestować w dobrej jakości sprzęt. Na rynku nie brakuje najróżniejszych modeli, jednakże nie wszystkie są godne polecenia. Słaby blender nie poradzi sobie z mieleniem orzechów czy też z twardymi warzywami, a więc niekoniecznie będzie pożyteczny, jeśli kupimy go z zamiarem przygotowania orzechowego smoothie. Jak zatem zmielić orzechy na mąkę czy też zrobić sobie warzywny szejk, nie spalając przy tym swojego urządzenia?

Jakie dostępne są na rynku blendery?

Blender to z pewnością świetna alternatywa dla kosztownych robotów kuchennych, który może posłużyć na wiele sposobów. Wyróżnia się blendery ręczne i kielichowe. Te pierwsze wyposażone są w stopkę mocującą, której zadaniem jest rozdrabnianie, mieszanie i przecieranie produktów. Dostępne są także modele w wersji bardziej rozszerzonej, a mianowicie blendery z pojemnikiem do mieszania, trzepaczką do ubijania, nożem do mieszania i kruszenia lodu czy z młynkiem do ziół i świeżych przypraw. Blendery ręczne mogą być nie tylko przewodowe, ale także bezprzewodowe, co z pewnością jest dużym ułatwieniem. Są one wyposażone w akumulator, a więc problem z plątającym się kablem zostaje rozwiązany. Z kolei blendery kielichowe mają pojemniejsze naczynie, w którym można przygotować nawet do dwóch litrów smoothie. Na ich dnie znajduje się nóż. Dostępne są także modele rozszerzone w postaci sokowirówki czy młynka do kawy.

Wybieramy blender do zadań specjalnych

Podczas wybierania blendera niezwykle ważnym parametrem jest moc. W przypadku urządzenia, które ma kruszyć lód, rozdrabniać twarde warzywa i orzechy, powinno ono mieć moc na poziomie co najmniej 700 W. Należy zwrócić uwagę również na szybkość wirowania ostrzy. Niektóre modele umożliwiają regulowanie mocy za pomocą przycisków, jednakże taka opcja dostępna jest w tym bogatszych wersjach. Należy zwrócić uwagę także na mocowanie ostrzy. Te które tną w dwóch kierunkach szybciej i dokładniej rozdrabniają produkty. Najczęściej można spotkać się z blenderami o ostrzach z dwoma skrzydełkami, jednakże dostępne są także urządzenia z czterema skrzydełkami. Im jest ich więcej, tym szybciej i dokładniej uda nam się rozprawić z twardymi produktami typu orzechy czy lód.

Za pomocą blendera o dużej mocy można przygotować bez trudu mąkę z orzechów czy też mleko roślinne z migdałów, nerkowców czy orzechów włoskich/kokosowych. Bez obaw o spalenie urządzenia można również przygotować za jego pomocą masło migdałowe. Warto tutaj pamiętać o tym, że blendowanie małej ilości produktów w blenderze powoduje, że mąka zaczyna przylegać do ścianek, a wokół ostrzy powstaje wolna przestrzeń. Dlatego też należy regularnie zgarniać mąkę z brzegów.

Podsumowanie – na co zwrócić uwagę, wybierając blender?

Jeśli chcemy, aby nasz blender miksował dokładniej i był w stanie poradzić sobie z twardszymi produktami, to wybierzmy model o mocy 700-800W lub wyższej. Najlepiej postawić na blender z końcówkami i akcesoriami dodatkowymi, które zostały wykonane ze stali nierdzewnej. Przydadzą się zarówno małe, jak i duże pojemniki z ostrzem S. Przed użyciem należy zapoznać się dokładnie z załączoną do blendera instrukcją obsługi. Gdzie szukać najlepszych ofert blenderów? Warto sprawdzić Ceneo.pl.

2 thoughts on “Jaki blender do orzechów, twardych warzyw i lodu?

  1. Ja dłuuugo szukałam takiego blendera do zadań specjalnych i po przeczytaniu wielu różnych opinii i porad ekspertów wreczcie zdecydowałam się na ronica i absolutnie nie żałuję. Rzeczy, które potrafi on robić w kuchni są niesamowite w porównaniu do mojego poprzedniego, “hipermarketowego” blendera…

  2. Dlatego też Krycha nigdy się nie kupuje marketowych noname, które są po prostu słabe. Nawet najlepszy blender z sieci nie będzie tak dobry jak markowy, np. Brauna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *