W jaki sposób tłuszcz opuszcza nasze ciało podczas odchudzania?
Ćwiczenia i dieta pomagają zrzucić wagę tworząc deficyt kaloryczny. Twoje ciało zacznie rozkładać zgromadzony tłuszcz poprzez szereg skomplikowanych procesów metabolicznych. Produkty uboczne metabolizmu tłuszczu wydzielane są przez płuc, pot i mocz, a energia pozyskana z tłuszczu wykorzystywana jest do utrzymania funkcji biologicznych organizmu.
Metabolizm tłuszczu
Niezależnie od tego czy jest on płynny czy w postaci stałej, cały tłuszcz znajduje się w postaci znanej jako trójgliceryd. Trójglicerydy mogą być rozkładane w celu wytworzenia glicerolu i kwasów tłuszczowych. Te drugie mogą uczestniczyć w procesie metabolicznym znanym, jako cykl kwasu cytrynowego, w którym elektrony transportują się w celu wytworzenia dużych ilości energii. Im więcej kwasu tłuszczowego, tym więcej wyprodukowanej energii. Procesy te odbywają się w mitochondriach, zwanych też „elektrowniami komórek”.
Utrata tłuszczu
Nadmierne spożycie kalorii w połączeniu z siedzącym trybem życia powoduje, że trójglicerydy przechowywane są w tkance tłuszczowej. Kiedy jesz mniej i ćwiczysz więcej, hormon znany jako lipaza zaczyna rozkładać zgromadzony tłuszcz. Tkanki w całym ciele, takie jak mięśnie i wątroba, metabolizują wcześniej zgromadzony tłuszcz poprzez cykl kwasu cytrynowego. Produkty uboczne z tych reakcji obejmują dwutlenek węgla, wodę, ciepło i adenozyno-tri-fosforan (ATP). Dwutlenek węgla jest wydychany z płuc, woda wychodzi za pomocą moczu i potu, a ciepło pomaga utrzymać temperaturę ciała. Wytwarzany ATP jest używany w całym ciele, od ruchu mięśni do funkcjonowania narządów.
Utrata i utrzymanie wagi
Utrata wagi i jej późniejsze utrzymanie jest trudne. Artykuł opublikowany w „American Society for Clinical Nutrition” w 2005 roku spojrzał na National Weight Control Registry, który jest kompilacją strategii od osób, które straciły na wadze i ją utrzymały. Ci, którym udało się to osiągnąć, przestrzegali i regularnie ćwiczyli. Na przykład członkowie wcześniej wymienionego rejestru ćwiczyli przez około godzinę każdego dnia. Chodzenie było najbardziej popularnym ćwiczeniem. Strategie żywieniowe obejmują spożywanie śniadania, przestrzeganie diety od 1300 do 1800 kalorii, przestrzeganie diety w ciągu tygodnia oraz w weekendy, a także jedzenie w restauracji około dwóch posiłków tygodniowo.
Tłuszcz trzewny kontra tłuszcz podskórny
To gdzie tracisz tłuszcz jest bardzo ważne. Artykuł opublikowany w „Current Diabetes Reviews” w 2006 roku wykazał, że tłuszcz gromadzący się wokół żołądka, znany jako tłuszcz trzewny, jest skorelowany z cukrzycą typu 2 i chorobą wieńcową, podczas gdy tłuszcz gromadzący się w pośladkach i biodrach, znany jako tłuszcz podskórny, nie jest skorelowany z tymi komplikacjami. Związek ten stwierdzono niezależnie od wieku i masy ciała. Tłuszcz trzewny uwalnia również prozapalne cytokiny, takie jak czynnik martwicy nowotworów-alfa, który powoduje niekorzystne zmiany metaboliczne, takie jak insulinooporność i stwardnienie tętnic, podczas gdy tłuszcz podskórny nie powoduje wymienionych rzeczy.