Spożywanie owoców i jarzyn jest bardzo zdrowe dla kondycji organizmu i utrzymania szczupłej sylwetki. Okazuje się, że nie zawsze, gdyż zajadając się nimi bez odpowiedniej kontroli, można sobie zaszkodzić. Wiele z nich skażonych jest chemią i pestycydami.
Które warzywa i owoce można jeść bez obaw a na które trzeba uważać?
Pestycydy są trujące. Okazało się, że wiele pestycydów trudno usunąć nawet po dokładnym umyciu. Dlatego EWG (Enviromental Working Group) publikuje co roku listę owoców i warzyw najbardziej i najmniej zanieczyszczonych pestycydami i chemią. Jest to tak zwana parszywa dwunastka i czysta piętnastka. Pestycydy podejrzewa się o niekorzystne działanie na organizm człowieka i wywoływanie wielu chorób, począwszy od zaburzeń hormonalnych poprzez raka i na zaburzeniach funkcji mózgu skończywszy. Poza tym mogą one odkładać się w tkankach, powodować niepłodność czy różne schorzenia genetyczne. Dlatego informacje o tym, czy spożywane owoce i warzywa są zanieczyszczone, ma istotne znaczenie. Należy pamiętać o fakcie, że wyników tych badań nie można przenieść w 100% na rynek polski, niemniej jednak są to istotne informacje dające ogólne pojęcie o skażeniu owoców i warzyw pestycydami.
Jakie owoce i warzywa należą do tej kategorii?
Parszywa dwunastka to: jabłka, truskawki, nektarynki, brzoskwinie, winogrona, wiśnie, seler naciowy, szpinak, pomidory, słodka papryka, pomidorki koktajlowe, ogórki.
Do czystej piętnastki należą: awokado, ananas, mango, papaja, kiwi, melon, grejpfrut, kukurydza, kapusta, groszek, cebula, szparagi, bakłażan, kalafior, słodkie ziemniaki.
Czy ma sens kupowanie warzyw i owoców w jakości ekologicznej?
Sposobem na zakup produktów wysokiej jakości jest kupowanie ich w sklepach z żywnością organiczną. Podobnie jest z dokonywaniem zakupów na niedalekim ryneczku oferującym produkty z regionalnych gospodarstw, które często są lepszej jakości niż te posiadające certyfikaty i odpowiednie oznakowania, a na dodatek są tańsze.
Jak uniknąć zanieczyszczenia pestycydami?
W przypadku, gdy nie ma możliwości zakupu produktów organicznych, należy je bardzo dokładnie umyć lub nawet obrać ze skórki czy poddać obróbce termicznej. Poza tym istnieją tak zwane metody dokładnego oczyszczania: mycie owoców i warzyw w wodzie z solą; płukanie najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, potem w wodzie o odczynie zasadowym i na końcu wypłukanie w wodzie czystej; korzystanie ze specjalnego płynu do mycia warzyw i owoców.
Klasyfikacja parszywej dwunastki i czystej piętnastki może pomóc we właściwych zakupach, by świadomie decydować, kiedy kupować produkty organiczne, by jak najlepiej dbać o zdrowie własne i rodziny.